top of page

Trappen lopen of heuvels sprinten voor meer snelheid en sprongkracht?

Hill sprints zijn ongetwijfeld 1 van de beste manieren om je sprint snelheid te verbeteren!


Soms zie je toch mensen eerder stair drills doen, vaak zitten hier ook sprintjes bij.

Beiden zijn heel voordelig voor zowel sprintsnelheid als sprongkracht, maar soms heb je 1 specifiek doel, en pas je dan ook je training best aan om zo specifiek mogelijk te kunnen werken.

We overlopen even de voordelen van zowel hill als stair sprints.


Hill sprints zijn ongetwijfeld dé beste keuze als je wil werken aan SNELHEID.

Door de extra weerstand van het hellende vlak zet je meer druk op je posterieure ketting, dezelfde die je gebruikt om op vlakke ondergrond te lopen.


Door dezelfde beweging te maken, met een grotere weerstand, worden je spieren een heel stuk sterker en zal de beweging met minder weerstand zoveel gemakkelijker gaan.

Je kan het vergelijken met krachttraining. Als je squats doet met bvb 80kg extra weerstand, en daarna gewone air squats, zal je 't gevoel hebben dat je ultra licht bent. Hier heerst hetzelfde principe. Je lichaam raakt een hogere weerstand gewend, als je 't dan gaat gebruiken zonder weerstand (op vlakke grond dus, tijdens wedstrijden) ga je als een speer langs het veld.

Daarnaast zorgen hill sprints ook vaak voor een betere techniek omdat je vanzelf op je voorvoet zal lopen (en daarbij je achillespees versterkt) en je knieën hoger zal optillen.


Stair sprints zijn meer gefocust op verticale kracht a.k.a. sprongkracht. Althans als het korte/hoge treden zijn.


Bij trappen heb je natuurlijk wel iets meer risico, daarom is het verstandig om aan een rustig tempo te beginnen, om zo je coördinatie on point te krijgen voordat je ze aanvalt met volle kracht. Dit is ook rechtstreeks een deeltje voetenwerk. WIN-WIN dus!

Beiden hebben dus heel wat voordelen, maar wat is nu de beste optie? 🤔

De beste optie is om beide te combineren! Maar laat degene die het meest bij je sport/doelen aansluit domineren in je routine.

Maar als je écht sneller wil worden, zijn hill sprints een MUST.

No doubt.