top of page

Sprint sneller en spring hoger met plyometrie

Het onderzoek is duidelijk: plyometrische training maakt je sneller en zorgt voor explosieve kracht.

Wanneer lopers die plyometrische oefeningen doen vergeleken worden met lopers die dat niet doen, zien we duidelijk verbeteringen in:

  • Grotere stappen

  • Betere VO2 max

  • Hogere topsnelheid

Snelheid verhogen is duidelijk een doel voor lopers, maar elke serieuze atleet zou plyometrie moeten integreren in z'n routine.


WAT IS PLYOMETRIE?

Plyometrie is een type van oefeningen die explosief zijn, aan hoge intensiteit, die gebruikt worden om kracht en snelheid te combineren. Deze oefeningen bevatten zowel excentrische als concentrische bewegingen.


WAAROM PLYOMETRIE GEBRUIKEN VOOR SNELHEID?

Initieel werd plyometrie ingezet om atletisch vermogen te verhogen, en zo is dat nog steeds.

Maar plyometrische oefeningen hebben nog heel wat andere voordelen: Meer kracht, betere cardiovasculaire uithouding, er worden meer kcal verbrand (en dus is vetverlies een logisch gevolg).

Let's look into it.


PLYOMETRISCHE OEFENINGEN GEVEN MEER 'POWER'

Power is een term die kracht en snelheid combineert. Als je snel wil bewegen, heb je dus power nodig.

Wanneer een sprinter een race start, moet hij heel wat kracht zetten bij het afduwen waardoor hij voorwaarts beweegt. Hoe meer power hij kan genereren, hoe sneller hij van de lijn kan springen en hoe sneller hij zal kunnen sprinten en lopen.

Plyometrische oefeningen hebben als functie om snel veel kracht te kunnen genereren, dus meer power.


PLYOMETRIE VOOR MEER SNELHEID, VERBETERT OOK REACTIE-SNELHEID

Een kortere reactie-tijd maakt atleten ook sneller. Dit is zo niet alleen in sporten zoals basketbal of voetbal waar je snel van richting moet veranderen, maar ook bvb bij hardlopen.

De tijd die je voet spendeert bij elke stap heeft een enorme impact op je algemene snelheid.

Plyometrie verbetert je reactie-snelheid, zodat je sneller van positie kan veranderen en minder tijd spendeert in contact met de grond.


PLYOMETRIE SUPPLEMENTEERT KRACHTTRAINING

Om sneller te zijn, moet je sterke spieren hebben. Krachttraining alleen zal je spieren opbouwen en snelheid verbeteren, maar het gaat niet echt je power verbeteren.

Door sterke spieren te gaan combineren met oefeningen die power creëren, heb je die winnende combinatie om je snelheid écht te boosten.


PLYOMETRIE SUPPLEMENTEERT SPRINTEN

Nog een oefening die je snelheid zal verhogen is sprinten. (Duh)

Zo snel mogelijk rennen, zal je snelheid verbeteren, maar net zoals krachttraining, is het niet genoeg om gekke resultaten te zien. Toch niet in the long run.

Door plyometrische routines toe te voegen aan je sprinttrainingen zal je power toevoegen aan je kracht om je snelheid te verbeteren.

Plyometrie verhoogt het aantal snelle spiervezels in de benen. Het zijn deze spiervezels die gebruikt worden voor bewegingen met hoge intensiteit zoals sprinten en springen.

Wanneer je ze combineert, zijn sprinten en plyometrie een supereffectieve manier om je snelheid en sprongkracht te verbeteren.